Portofoon
Portofoon soorten & uitvoeringen
Of je nu op een bouwplaats werkt, een evenement organiseert of een beveiligingsteam aanstuurt; een goede portofoon zorgt ervoor dat iedereen direct met elkaar in contact staat.
Bij het kiezen van een portofoon is het belangrijk om rekening te houden met bereik, batterijduur, stevigheid en extra functies zoals; ruisonderdrukking en het communicatiesysteem. In het assortiment van Portofoonheadsets.nl vind je portofoons die geschikt zijn voor verschillende toepassingen. Ontdek hieronder welke portofoon het beste bij jouw situatie past.
Portofoons zijn er in verschillende soorten en uitvoeringen. Elke portofoon heeft zijn eigen voordelen en toepassingen. De keuze hangt af van factoren zoals het gebruiksgebied, het gewenste bereik en de specifieke functies die nodig zijn voor jouw werk of situatie.
Het grote voordeel van licentievrije portofoons
Licentievrije portofoons zijn ideaal voor particulieren en bedrijven die een eenvoudig communicatiemiddel zoeken zonder extra vergunningskosten. Ze werken meestal op de PMR446-frequentie en hebben een beperkt bereik. Hierdoor zijn ze het meest geschikt voor indoor gebruik of kleinere afstanden. Deze portofoons mogen in heel Europa licentievrij gebruikt worden.
Het voordeel aan licentievrije portofoons is dat je ze na aanschaf direct kunt gebruiken. Ook zonder eerst nog andere (licentie)kosten te hoeven maken.
Het nadeel is dat ze slechts op een vermogen van 0,5 Watt gebruikt mogen worden. Waardoor je een vrij laag zendvermogen hebt en dus minder bereik.
Wil je een hoger zendvermogen? Dan zal je voor de portofoons moeten gaan die niet licentievrij zijn. Hiervoor zijn twee mogelijkheden: de ene is een portofoon met een zendvergunning die je via het RDI kan aanvragen. De andere mogelijkheid is een 4G portofoon. Deze portofoon werkt met een simkaart en maakt gebruik van de mobiele netwerken, waardoor ze overal ter wereld te gebruiken zijn zolang je maar een 4G of Wifi verbinding hebt.
Digitale of analoge portofoons?
Analoge portofoons gebruiken een analoog signaal om geluid te verzenden. Dit resulteert in geluid dat minder helder is of ruis bevat. Met name bij langere afstanden of wanneer er veel storingen zijn. De geluidskwaliteit neemt namelijk af naarmate het signaal zwakker wordt. Maar analoge portofoons zijn eenvoudiger in gebruik en vaak een stuk voordeliger dan digitale portofoons. Daarom zijn ze vooral populair bij particulieren voor vakantie en recreatieve doeleinden. Ook tijdens evenementen, voor BHV’ers en bij de E.H.B.O., is de analoge portofoon een goede optie.
Digitale portofoons zetten geluid om in digitale data, die vervolgens worden verzonden. De geluidskwaliteit is vaak beter, met minder ruis en storingen. Bovendien kunnen ze over grotere afstanden werken zonder geluidskwaliteit te verliezen. Daarnaast bieden digitale portofoons meer geavanceerde functies, zoals versleuteling van gesprekken, groepsgesprekken en gegevensoverdracht (bijvoorbeeld tekstberichten of GPS-locaties). Deze functies maken dat de digitale portofoon ook geschikt kan zijn voor beveiliging of justitie, naast horeca- of winkelmedewerkers.
Portofoons met een compact formaat
Het is niet altijd prettig en handig om met grote, robuuste portofoons te werken. Bijvoorbeeld in de horeca of retail sector is het prettig om met lichte en compacte modellen te werken. Populaire kleine, compacte portofoons zijn onder andere:
Motorola CLP446E Portofoon
De Motorola CLP446E is momenteel verreweg de populairste portofoon binnen de horeca en retailsector. Ketens zoals Albert Heijn, Jumbo en de Action maken al veel gebruik van deze portofoon. De CLP446E is gemakkelijk in gebruik, is van hoge kwaliteit en heeft een compact ontwerp. Om de portofoon compact te houden, heeft hij geen ingebouwde speaker en heb je dus een headset nodig om de portofoon te kunnen gebruiken.
Portofoons van Motorola en Kenwood
Motorola en Kenwood zijn twee van de meest vertrouwde merken in de portofoon industrie. Beide merken staan bekend om hun duurzame en hoogwaardige communicatiemiddelen die in verschillende sectoren gebruikt kunnen worden.
Motorola biedt robuuste en betrouwbare portofoons die populair zijn in de beveiliging, bouw en evenementenbranche. Kenwood staat bekend om zijn veelzijdige en krachtige portofoons, die zowel analoog als digitaal beschikbaar zijn.
Technische specificaties en functionaliteiten
Bij het kiezen van een portofoon spelen verschillende technische aspecten een rol. Denk aan water- en stofbestendigheid, batterijduur en technologieën die de geluidskwaliteit verbeteren.
IP-normen van portofoons
Portofoons hebben vaak een IP-rating die aangeeft in hoeverre ze bestand zijn tegen stof en water. Deze IP (Ingress protection) waarden vertellen je in hoeverre de portofoon bestand is tegen water en stof.
Het eerste getal zegt iets over de mate waarin de portofoon tegen stof kan.
- Een 5 betekent dat het stofbestendig is.
- Een 6 betekent dat het stofdicht is.
Het tweede getal zegt iets over de mate waarin de portofoon tegen vloeistoffen kan.
- Een 2 betekent dat het bestand is tegen spatten.
- Een 3 betekent dat het bestand is tegen lichte regen.
- Een 4 betekent dat het bestand is tegen zware regen.
- Een 5 betekent dat het bestand is tegen lage druk stralen van water.
- Een 6 betekent dat het bestand is tegen zeer korte perioden in water.
- Een 7 betekent dat het bestand is tegen onderdompeling tot 30 minuten bij maximaal 1 meter water.
- Een 8 betekent dat het bestand is tegen langere perioden onderdompeling in water.
Een portofoon met IP67 is bijvoorbeeld volledig stofdicht en kan tijdelijk tegen water. Dat is handig voor gebruik in zware werkomgevingen, zoals de bouw, (plezier) scheepvaart of industrie. Voor minder extreme omstandigheden, zoals in de retail, kan een lagere IP-rating al voldoende bescherming bieden.
Portofoon tot wel 20 uur te gebruiken
De batterijduur van een portofoon varieert afhankelijk van het model en de gebruiksintensiteit. Sommige compacte modellen gaan 8 tot 10 uur mee op een volle lading, wat voldoende is voor een standaard werkdag. Grotere modellen met krachtige accu’s kunnen tot wel 20 uur stand-by blijven. Deze batterijduur is ideaal voor langdurig gebruik in beveiliging of evenementenbeheer. Sommige modellen ondersteunen ook verwisselbare batterijen of snellaadtechnologie voor extra flexibiliteit.
Lees hier hoe je de batterijduur van je portofoon kunt verlengen.
Achtergrondgeluiden wegfilteren met de AMBE+2 decoder
Voor omgevingen met veel lawaai, zoals bouwplaatsen of drukke evenementen, zijn portofoons met de AMBE+2 decoder een uitstekende keuze. Deze geavanceerde technologie filtert storende achtergrondgeluiden weg. Hierdoor kan communicatie helder en verstaanbaar blijven. De AMBE+2 decoder onderscheidt spraak van ruis door frequenties te identificeren die typisch zijn voor de menselijke stem en past ruisonderdrukking toe om ongewenste geluiden te verminderen. Dit zorgt ervoor dat gebruikers zelfs in rumoerige omgevingen effectief kunnen communiceren, zonder hinder van omgevingsgeluiden.
Veelgestelde vragen
Wat is het verschil tussen licentievrije- en licentieportofoons?
Licentievrije portofoons kunnen zonder vergunning worden gebruikt in heel Europa. Ze hebben een laag zendvermogen en zijn daardoor vooral geschikt voor kleine afstanden en binnenomgevingen. Licentieportofoons hebben daarentegen een hoger zendvermogen en zijn geschikt voor grotere afstanden. Je hebt een vergunning nodig om deze portofoons te kunnen gebruiken.
Welke portofoons zijn geschikt voor de bouwsector?
Voor de bouwsector zijn robuuste, water- en stofbestendige portofoons het meest geschikt. Een IP67 of IP68 zijn ideaal. De Motorola XT420 is bijvoorbeeld een geschikte portofoon voor de bouwsector.
Welke portofoons zijn het beste voor beveiligingsteams?
Voor beveiligingsteams zijn digitale portofoons vaak de beste keuze vanwege de hogere geluidskwaliteit, grotere afstanden en geavanceerde functies zoals versleuteling voor veilige communicatie. De Motorola TLK110, Kenwood TK-3701D Protalk Digital en de Kenwood ProTalk TK-3501 (Analoog) zijn goede opties voor beveiligingsteams.
Welke portofoons zijn geschikt voor retail en horeca?
In retail en horeca is een lichte en compacte portofoon vaak een fijne keuze, omdat medewerkers veel in beweging zijn. Motorola CLP446E en Kenwood ProTalk PKT-23E zijn hier populaire keuzes.
Welke portofoons zijn geschikt voor BHV’ers en EHBO’ers?
Als BHV’er en EHBO’er wil je een portofoon die betrouwbaar is. De Kenwood TK-3701D Protalk Digital is hier een slimme keuze.

Meld je vrijblijvend aan