Een portofoon, wat is dat?
- Geplaatst op
- Door Portofoonheadsets.nl
Een portofoon is een communicatie apparaat waarmee draadloos gecommuniceerd kan worden zonder dat er zendmasten of een mobiel netwerk nodig is. Een portofoon zet zijn eigen netwerk op en binnen het bereik kunnen gebruikers die afgestemd zijn op dezelfde frequentie deelnemen aan het netwerk.
Wat is een portofoon?
Bij de meeste portofoons is het niet mogelijk dat er meerdere mensen tegelijkertijd spreken. Er kan dus één persoon spreken en dit kan hij doen door de push to talk (PTT) knop ingedrukt te houden terwijl hij aan het praten is. Alle andere gebruikers die op dezelfde frequentie afgestemd zitten kunnen deze boodschap dan horen. Dit is ook de reden dat het woord “over” gebruikt wordt als je mensen, bijvoorbeeld in een film, gebruik ziet maken van een portofoon. Ze geven hiermee aan dat ze klaar zijn met het versturen van hun boodschap en dat een andere gebruiker hierop kan reageren.
Er zijn tegenwoordig steeds meer digitale 4g portofoons, maar die laten we bij het beantwoorden van deze vraag even buiten beschouwing. De meeste van deze 4g portofoons hebben overigens ook de mogelijkheid om te communiceren via een eigen netwerk als het telecomnetwerk niet werkt.
Waar komt de naam portofoon vandaan?
Het woord portofoon is een afgeleide van het latijnse woord “portare” wat dragen betekent en het Griekse woord “foon” wat staat voor een apparaat dat een geluid of trilling, op het gebied van audio, kan produceren.
Portofoon betekent heel simpel gezegd dus: Een draagbaar (communicatie)apparaat dat geluid kan produceren.
Waar worden portofoons gebruik?
Portofoons worden op veel meer plaatsen gebruikt dan dat je zal denken. Veel mensen denken dat het alleen door beveiligers en politie gebruikt wordt, maar het tegendeel is waar. Let bijvoorbeeld maar eens op in de supermarkt, bouwmarkt of in het restaurant. Je zal opmerken dat een deel van het personeel een portofoon oortje gebruikt.
Hieronder een lijst met een aantal voorbeelden van verschillende branches waar portofoons gebruikt worden.
Portofoon in Supermarkten, bouwmarkten en winkels
Je kent het misschien nog wel van vroeger. Je hoorde in de supermarkt door de intercom. Telefoon voor de afdeling houdbaar op toestel 202 of de oproep om een extra kassa te openen omdat het druk is.
Tegenwoordig gebruiken eigenlijk alle grote supermarkten portofoons om zo onderling contact met de collega’s te kunnen houden zonder dat de klanten gestoord worden tijdens het winkelen. Inmiddels zie je dit ook in andere, meestal franchisewinkels. Naast het feit dat de klant niet meer gestoord wordt door de intercom verhoogd het ook de efficiëntie van je personeel. Ze hoeven namelijk niet meer voor elke vraag op en neer te lopen, maar kunnen dit gemakkelijk met collega’s communiceren door de portofoon.
Restaurants
Ook bij restaurants zie je personeel steeds vaker met een headset lopen. Vooral in horecagelegenheden met veel vierkante meters is het gebruik van een portofoon een oplossing waarbij veel tijd bespaard kan worden en de klantvriendelijkheid vergroot wordt.
Nachthoreca
De beveiligers of uitsmijters. Wie kent ze niet? Ze staan ‘s nachts bij de ingang van een kroeg of discotheek en zorgen ervoor dat je veilig een avondje lol kan hebben. Vrijwel iedereen die wel eens naar een horecagelegenheid gaat zal de portofoon headsets kennen door het doorzichtige slangetje in het oor van de beveiliger. Hiermee staan ze in contact met hun collega’s die binnen rondlopen en het personeel achter de bar. Gebeurd er iets dan kunnen de beveiligers snel reageren en de situatie oplossen.
Naast de beveiliging worden portofoons in grote horecagelegenheden ook vaak gebruikt door het personeel om aan hun collega’s op de vloer aan te geven dat de glazen op zijn of dat er een nieuw krat cola naar bar 1 gebracht moet worden.
Festivals & evenementen
Het organiseren van een festival of evenement is eigenlijk ondenkbaar zonder het gebruik van portofoons en de bijbehorende headsets. Bij deze evenementen zijn er vaak meerdere kanaalgroepen in gebruik zodat de horeca, beveiliging, artiestenmanagement vlekkeloos met elkaar kunnen communiceren. Bij grotere festivals of evenementen is er vaak een centrale post (CP) waar al het portofoonverkeer gemonitord wordt en boodschappen tussen verschillende groepen doorgegeven worden als dat nodig is.
Ook de portofoon headsets zijn onmisbaar tijdens een evenement. Vaak is er muziek of lawaai vanuit het publiek waardoor communiceren met je collega’s lastiger wordt. Met behulp van een headset, vaak de headsets met een luchtslang, kun je nog goed met je collega’s communiceren.
Voetbalstadions
In voetbalstadions komen grote mensenmassa’s samen die via crowd control gereguleerd moeten worden door de beveiliging, politie en stewards. Om dit goed te laten verlopen is communicatie op verschillende niveaus van essentieel belang.
Wist je dat ook scheidsrechters gebruik maken van een portofoon om in contact te staan met hun assistenten aan de zijlijn?
Congreshallen
Bij grote locaties zoals Ahoy en de Ziggo Dome maakt het personeel ook veel gebruik van portofoons. Zo kunnen ze over de grote oppervlaktes met elkaar in contact blijven zonder afhankelijk te zijn van een telefoonnetwerk wat overbelast zou kunnen raken als er tienduizenden bezoekers op een evenement afkomen.
Fabrieken en industrie
Ook in de industrie wordt er vaak gewerkt op locaties die zich over grote oppervlaktes uitspreiden. Zoals bij de bovenstaande branches al beschreven is de portofoon een ideaal communicatiemiddel om snel met contact te krijgen met een collega zonder op en neer te hoeven lopen.
Conducteurs & machinsten
In de trein gebruiken de machinist en de conducteur portofoons om met elkaar te communiceren wanneer het veilig is om de deuren te sluiten en bij het station te kunnen vertrekken. Ook incidenten in de trein kunnen door de conducteur gemakkelijk doorgegeven worden aan de machinist die dan in het uiterste geval de trein tot stilstand kan laten komen.
Hulpdiensten zoals de politie, brandweer, ambulance en BOA’s
Waarschijnlijk is dit de beroepsgroep en toepassing waarvan de meeste mensen weten dat ze gebruik maken van een portofoon. De hulpinstanties maken echter wel gebruik van hun eigen C2000 netwerk waardoor ze over grotere afstanden met elkaar kunnen communiceren.
Er zijn uiteraard nog veel meer branches en toepassingen voor portofoons maar wij hopen dat je met dit overzicht een beter idee krijgt hoe breed portofoons elke dag weer gebruikt worden.
Wat zijn de voordelen van een portofoon?
Meteen contact met medegebruikers
Door het gebruik van een portofoon in combinatie met een van onze portofoon headsets zit je meteen in het oor van je collega of medegebruiker. Hierdoor komen berichten meteen aan en hoef je niet te wachten totdat iemand opneemt. In noodgevallen waarin elke seconde telt is dit natuurlijk essentieel.
Ze kunnen tegen een stootje
De meeste professionele portofoons kunnen wel tegen een stootje. Laat je hem een keer vallen dan hoef je niet meteen naar de winkel voor een nieuw scherm.
Langere accuduur
Portofoons zijn gemaakt om langere tijd achter elkaar gebruikt te worden. Je kan met gemak een volle werkdag gebruik maken van je portofoon zonder dat je een powerbank mee hoeft te nemen en je je zorgen hoeft te maken of de accu opgeladen moet worden.
Je staat met een grote groep in contact
Met het gebruik van een portofoon sta je tegelijkertijd in contact met een grote groep mensen. Er is dus altijd wel iemand die je kan helpen of het antwoord op je vraag weet. Etherdiscipline is wel van groot belang om te voorkomen dat het een grote chaos wordt. Maak hierover onderling dus duidelijke afspraken.
Wat is een nadeel van de portofoon?
Je moet een extra apparaat kopen
Portofoons zijn er in vele prijsklassen, maar je moet ze wel extra aanschaffen terwijl iedereen al een mobiele telefoon heeft. Gelukkig heb je simpele instap portofoons van merken als BaoFeng die je voor een paar tientjes al kan krijgen. Stel je meer eisen aan de portofoon dan kan de prijs al snel in de honderden euro’s per stuk lopen.
Op bepaalde frequenties kan iedereen meeluisteren
De vergunningsvrije portofoons maken gebruik van de PMR446 standaard, wat staat voor personal mobile radio. Dit is een openbare frequentie op de 446MHz band. Iedereen die zijn portofoon insteld op hetzelfde kanaal en subkanaal en binnen het bereik van je portofoon zit kan meeluisteren en zelfs meepraten. Wil je dit niet dan kan dit ook, maar dan moet je een vergunning kopen bij het Agent Telecomschap wat extra kosten met zich meebrengt.
Portofoons hebben een beperkt bereik
Vaak wordt geadverteerd dat portofoons tot wel 10 kilometer ver kunnen zenden. Hou er rekening mee dat dit in de meest ideale situatie gemeten is, dus op een open veld in de beste weersomstandigheden. De afstand neemt snel af als je je in een gebouw bevindt met veel gewapend beton of mensenmassa’s. Gelukkig is ook hier een oplossing voor. Je kunt met repeaters, dit zijn eigenlijk gewoon eigen zendmasten, het bereik vergroten. De repeater pakt het signaal wat jij verstuurd op en stuurt dat door over een grotere afstand.
Waarom een portofoon als ik een mobiele telefoon heb?
Er zijn meerdere redenen waarom het gebruik van een portofoon de voorkeur heeft ten opzichte van een mobiele telefoon. De hoofdreden is echter wel dat een portofoon zijn eigen netwerk heeft en niet afhankelijk is van de werking van een telefoonmast. Portofoons worden vaak gebruikt op plaatsen waar grote hoeveelheden mensen samenkomen en het wil dan nog wel eens voorkomen dat het telefoonnetwerk overbelast raakt. Als organisatie van bijvoorbeeld een evenement wil je kunnen blijven communiceren om de veiligheid te kunnen blijven waarborgen. Je wilt dus niet afhankelijk zijn van het telefoonnetwerk van KPN, Vodafone of T-Mobile.
Een ander voordeel is dat je met een portofoon gemakkelijker naar meerdere mensen tegelijk een boodschap kunt sturen. Een portofoon heeft maar een functie en is daarom een stuk betrouwbaarder om te doen wat het moet doen in tegenstelling tot een telefoon. Met een druk op de PTT knop zit je, mits ze een portofoon headset gebruiken, in het oor van je collega of medegebruikers.