De (on)geschreven wetten van de portofoon
- Geplaatst op
- Door Portofoonheadsets.nl
Veel mensen zijn zich er niet van bewust, maar voor het gebruik van portofoons is door de Nederlandse regering wet- en regelgeving opgesteld. Zo zijn er bij gebruik van een aantal modellen vergunningen nodig. Vraag jij je af of jij voldoet aan de wet- en regelgeving voor het gebruik van jouw portofoon? Of ben je wel op de hoogte van de wet- en regelgeving, maar wil je graag weten waar je een portofoon vergunning kunt aanvragen? Wij leggen de portofoon wetgeving uit in deze blog.
Wanneer is een portofoon vergunningsvrij?
Een portofoon is vergunningvrij wanneer deze is ingesteld op de PMR446 frequentie. Dit is een standaard vergunningsvrije frequentie. Daarnaast mag de portofoon een beperkt zendvermogen hebben. Een maximaal zendvermogen van 0,5 watt is hierin de grens. Als laatste vereiste van een vergunningsvrije portofoon is dat de antenne van het apparaat vast zit en dus niet losgekoppeld kan worden. Deze eisen zorgen ervoor dat het bereik van portofoon wordt beperkt en er dus geen vergunning nodig is. Wanneer er niet aan deze eisen wordt voldaan, is het logischerwijs nodig om een portofoon vergunning aan te vragen.
De voor- en nadelen van een vergunningsvrije portofoon
De voordelen van en vergunningsvrije portofoon is het feit dat het scheelt in de portemonnee. Iedereen mag namelijk vrijblijvend gebruik maken van de PMR446 frequentie. Daarnaast is de aanschafprijs van een vergunningsvrije portofoon vaak lager dan bij portofoons met vergunning. Dit komt omdat de vergunningsvrije portofoons eenvoudiger in gebruik en mogelijkheden zijn.
Het belangrijkste nadeel van een vergunningsvrije portofoon is het beperkte zendvermogen. Het zendvermogen voor een vergunningsvrije portofoon is ingesteld op 0,5 watt. Dit staat gelijk aan 100 meter tot enkele kilometers, afhankelijk van de omstandigheden. Voor het gebruik van een portofoon in een horecazaak is dit meer dan genoeg, ook voor de bouw is deze afstand perfect. Maar voor bijvoorbeeld een taxibedrijf, waarbij de afstanden langer zijn, zou dit niet werken.
Naast het beperkte bereik heb je met een vergunningsvrije portofoon vaker te maken met storingen en uitval. Dit komt omdat de PMR446 frequentie voor iedereen toegankelijk is, waardoor het op de frequentie erg druk kan zijn.
Nog een belangrijk nadeel is dat vergunningsvrije portofoons gebruik maken van een openbare frequentie. Dit betekend dat iedereen kan inschakelen op de frequentie en berichten kunnen meeluisteren. Het verzenden van vertrouwelijke informatie wordt daarom afgeraden. Bij een portofoon met vergunning maak je vaak gebruik van een gecodeerde frequentie, waardoor je niet snel ongewenste luisteraars zult hebben.
Hoe vraag ik een vergunning aan?
Zoals in de vorige paragraaf wordt beschreven, is de kans op storingen en uitval aanzienlijk groter op de standaard PMR446 frequentie. Om een goede interne communicatie te garanderen, raden wij aan om via een besloten netwerk te communiceren. Het aanvragen van een vergunning van zo’n besloten vergunning doe je via de website van de Rijkinspectie Digitale Infrastructuur. Deze vergunning dien je ook aan te vragen wanneer je portofoon een zendvermogen heeft boven de 0,5 watt of wanneer je portofoon een antenne heeft die los te koppelen is.
De kosten van een portofoon vergunning
De vergunningen van de portofoons worden per besloten netwerk uitgedeeld. Je betaalt dus enkel voor de vergunning en niet voor het aantal portofoons dat van het netwerk of de frequentie gebruikmaakt. De kosten zijn op de volgende manier opgebouwd (de bedragen zijn een schatting en kunnen afwijken):
- Dossierkosten (eenmalig): €150,-
- Vernieuwingskosten (jaarlijks): €60,-
- Mogelijke extra kosten bij gebruik van een mobilofoon of repeater